HTML

Offshore Cégalapítás

Svájci Cégalapítás

offshore okosan

Minden az adóoptimalizálásról, offshore cégekről, vagyonosodási vizsgálatról, adóparadicsomokról, külföldi rendszámú cégautókról, szóval amit csak tudnod kell arról, hogyan kell jól csinálni a törvényes adócsökkentést.

Külföldi Bankszámla

Friss topikok

Milliárdokat takarít meg a Google offshore eszközökkel

2010.10.25. 14:07 offshoreceg


offshoreceginfo-google-offshore1A Google nem egyszerű struktúrát alkalmaz, hogy profitját offshore adóparadicsomokban adóztatva mindössze 2.4 százalékos társasági adókulcsot érjenek el.

A Google nemzetközi műveleteinek központja Dublin központjában található. Az épületben kétezren dolgoznak és itt “keletkezik” a cég Egyesült Államokon kívüli hasznának 88 százaléka, 12.5 milliárd amerikai dollárnyi összeg. A profit nagyrésze azonban Bermudára, a karibi offshore adóparadicsomba megy, írja a Bloomberg.

A nemzetközi bevételek adóinak csökkentésére a Google egy elég bonyolult szerkezetet használ, azonban 3.1 milliárd dollárt tudtak ezzel megspórolni 2007 óta, a tavalyi eredményt így sikerült 26 százalékkal javítani. A legtöbb multinacionális vállalat hasonló eszközökkel él, azonban a Googlenak sikerült a többi technológiai óriásnál is kedvezőbb adózási feltételeket elérni.  2007. ótaugyanis mindössze 2.4 százalékot fizetnek. A legnagyobb öt technológiai cég az Apple (AAPL), az Oracle(ORCL), a Microsoft(MSFT) és az IBM (IBM) a Google-lal együtt 2007/2009-es tengerentúli jövedelmeik után, a saját közlésük szerint 4.5 és 25.8 százalék közötti adót fizetnek.

A Bloombergnek nyilatkozó amerikai szakértők szerint érdekes, hogy a Google ilyen alacsonyan tudja tartani az adózásra kifizetett összegeket, pedig forgalmának oroszlánrésze pont a magas adózású országokból származik, amelyek átlagos adókulcsai húsz százalék körül mozog.  Az angol társasági adó (ez a Google második legnagyobb piaca az USA után) például 28 százalék.

Bermudán azonban egyáltalán nincs társasági adó. A Google profitjának eljuttatási módját a trópusi paradicsomba a szakértők csak “dupla írnek” és “holland szendvicsnek” hívják. A struktúra a következőképpen működik: amikor valaki Európában, Afrikában vagy a Közel-Keleten pénzt fizet a találatokért, akkor a Google Írországnak küldi a pénzt. Az ír kormány által kivetett társasági adó 12,5 százalék, azonban a Google nagyrészt elkerüli az adót, mert a kereset nem marad a dublini irodában, amely 2008-ban a bevételek kevesebb mint egy százalékát jelentette be adózás előtti nyereségnek.

Az ír törvények megnehezítik a Google számára, hogy a pénzt egyből Bermudára küldjék sok adó megfizetése nélkül, ezért a kifizetés tesz egy rövid kitérőt Hollandiába, mivel Írország nem adóztatja a kifizetéseket bizonyos más EU tagállamokba. Amint a pénz megérkezett Hollandiába, a Google örömmel használja fel a kitűnő helyi adózási törvényeket. Helyi leányvállalata a Google Netherlands Holdings, valójában csak egy cégnév, mivel egy alkalmazottja sincsen, szóval ez a cég a pénz körülbelül 99.8 százalékát küldi is tovább Bermudára. A bermudai leányvállalat technikailag egy ír társaság, innen ered a “dupla ír” becenév.

Természetesen a fentebb leírt műveletsor teljesen törvényes. A “Google gyakorlata semmiben sem különbözik a különböző iparágakban tevékenykedő más nagy társaságokétól”, nyilatkozta Jane Penner, a cég szóvivője. A PricewaterhouseCoopers egyik vezető szakértője a stratégiáról beszélve kijelentette, hogy nem szabad elfeledkezni arról, hogy a társaság kötelessége a részvényesek érdekeinek képviseletében a lehető legkisebbre csökkenteni az adót, természetesen törvényes eszközökkel.

Az adózási struktúra segítségével a Google eredményesen csökkenti tengerentúli bevételeinek adóit. A Google Írország kereső és hirdetési technológiájának tulajdonosa a cég központja az amerikai Mountain View-ban. A licenc megállapodás lehetővé teszi, hogy a nyereség Írországban keletkezzen és nem az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a technológiákat kifejlesztették.

Folytatjuk!

Kapcsolódó cikkek:

Miért alapítson offshore céget?

Mi az az offshore cég?

Szólj hozzá!

Címkék: offshore offshorecég offshorecegalapitas offshore cég offshorecég alapítás offshorecég alapítás offshore bankszámla nyitás offshore cegalapítás offshore company offshore bankok bermuda offshore cég alapítás

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr102397379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása